Divat és ékszer blog

2019. aug. 12. Hasznos tudnivalók , Érdekességek a nagyvilágból , Ékszerhírek

Így válassz ékszert környezettudatosan!

 

tippek a környezettudatos ékszerválasztáshoz

Egy különleges ékszer vonzza a tekintetet, megragadja a figyelmet, és rengeteget mesél a viselőjéről – azaz rólad. Gondoltál már arra, hogy egy ékszer alapanyagán vagy színén túl milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a vásárláskor és miért?

Vajon kik készítették az ékszert? Milyen körülmények között dolgoznak a cég alkalmazottai, akiknek a munkáit viseljük? Honnan származik az alapanyag, amiből a kedvenc nyakláncod készült? Miért is olyan fontosak ezek a fajta kérdések? A következőkben erről ejtek néhány szót.

Felgyorsult a divat, óriásiak a problémák

Lehet, hogy nem gondoltál még bele, de ma már nem úgy vásárolsz, mint nagyjából 25-30 évvel ezelőtt. Akkor kezdődött egy új szakasz a divatipar életében, amelynek a te életedre is hatással van. Észrevetted, hogy egyszer csak eltűnt a tavaszi-nyári és őszi-téli szezon? Sajnos a felgyorsult divatipar magával hozta a silányabbnál silányabb alapanyagokat is. Nem te vagy az egyetlen, aki azon bosszankodik az utóbbi időben, hogy egy-két mosás után tönkremennek a ruhái, elcsavarodnak a felsői vagy hordhatatlanná válnak a nadrágjai, blézerei.

környezettudatos ékszerkészítés

Egyes statisztikák szerint a divatipar az olajipar után a második legkörnyezetszennyezőbb iparág, többek között a vízpazarlás, a vegyszeres szennyezés, és a széndioxid kibocsátás miatt. És arról még nem is esett szó, milyen sokan dolgoznak a divatiparban fillérekért, sokszor nyomorúságos körülmények között – és sajnos nem ritka a gyermekmunka sem. Valószínűleg te is szívesebben vásárolnál olyan márkáktól, amelyekről tudod, hogy nem dolgoztatnak gyerekeket, az ékszerek alapanyaga visszakövethető, nem terhelik feleslegesen a környezetet vagy éppen odafigyelnek arra, hogy a bevételeikből másokat is támogassanak.

Legyél te is felelősebb, tudatosabb ékszervásárló!

1.Szeresd az újrahasznosított alapanyagokat

A bányászat nagyon komoly környezeti terheléssel jár, ezért egy komoly eladásokkal bíró cég odafigyel arra, milyen alapanyagokat használ. A Pandora sikerei az utóbbi években látványosak, 2018-ban 112 millió ékszert adtak el világszerte. A márka szakemberei ezért úgy döntöttek, hogy minimalizálják a bolygóra gyakorolt környezeti hatásukat, ahol csak tudják – többek között az újrahasznosított alapanyagokkal. 2018-ban már a kézműves létesítményeikben felhasznált arany és ezüst 88%-a újrahasznosított forrásokból származott.

Pandora ezüst gyűrű kövek és csíkokPandora rozé álomfogó charmPandora kék traveler légballon charm

A Pandora egyébként számos egyéb területen odafigyel a bolygónkra. A Pandora ékszerek gyártása során keletkező gipsz, üveg, gumi és viasz 89%-át képesek újra felhasználni, ami óriási teljesítmény. A legújabb gyártóközpontjukban az új módszereknek köszönhetően 70% csökkent a vízfogyasztásuk, és 45%-át képesek újra felhasználni a víznek. (Érdemes megnézni a törekvéseikről szóló videót, amely angol nyelven elérhető.)

2. Tudd, kik készítik az ékszereidet!

aaPandora ékszerkészítésít

Egy-egy márka esetében ma már utána lehet járni annak, hogy a dolgozók milyen körülmények között készítik a kedvenc nyakláncodat vagy fülbevalódat. A Thomas Sabo például csak olyan országokban gyártat, ahol megfelelő munkavédelmi előírások vannak érvényben. Az összes gyártóhelyen rendszeresek az ellenőrzések, így a vállalat pontosan ismeri a gyártás körülményeit, és természetesen kizárt számukra, hogy gyermekmunkát alkalmazzanak a beszállítóik. Fontos információ, hogy néhány beszállítójukkal évtizedek óta együtt dolgoznak, amely garancia lehet arra, hogy a Thomas Sabo ékszerek megbízható helyen készülnek.

Thomas Sabo csillag ezüst gyűrűThomas Sabo ezüst női karóraThomas Sabo gyöngyház fülbevaló

3. Vásárolj hosszú távra, vásárolj tudatosan!

A legnagyobb problémát a divatiparban az okozza, hogy olyan darabokat vásárolunk meg, amelyeket utána nem viselünk. Szerencsére a minőségi, gyönyörűen megmunkált ékszerek esetében megfontoltabbak vagyunk, hiszen tényleg a megjelenésünk koronájaként gondolunk rájuk.

Pandora ékszerek készítése

Érdemes kiegészítők vásárlásakor is átgondolnod a következőket:

Rendszeresen viseled majd? Illik a stílusodhoz, a ruhatáradhoz, a meglévő darabjaidhoz? Bármennyire gyönyörű is, nem zavar a mindennapi tevékenységeidben? Jól áll a színe, szereted az alapanyagát? Biztosan szükséged van rá? Ha mégsem viseled majd, tovább tudod adni?

A környezettudatos vásárlás megkerülhetetlen 2019-ben, de néhány nagyon egyszerű lépéssel tudatosabb vásárló lehetsz. A legfontosabb, hogy amit megvásárolsz, azt viseld minél gyakrabban – ezzel is megtiszteled azt, aki elkészítette, és így nem gyártották le hiába. Mutasd meg nekünk a Facebook-csoportunkban a legrégebbi ékszeredet, amely évek vagy akár évtizedek óta veled van!

Számítunk a véleményére, ossza meg velünk!

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél értesüli a legújabb akciókról, a legújabb kollekciókról? Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • Feliratkozom

Cimkefelhő

Vásárlónk írta

... és ismét csak köszönetet mondhatok! Ki hinné, hogy egy rendeléssel kapcsolatos kérdésére szombat este válaszolnak egy internetes vásárláskor (most éppen Török Reninek köszönöm!)! Sőt, pillanatok alatt segítséget is kaptam az elrontott rendelésemmel kapcsolatban!   ... és hogy két nap alatt megérkeznek (egy kedves ajándékkal együtt!) a rendelt termékek!!! KÖSZÖNÖM!!!

Margó - Pandora charm