Rendeld meg most, fizess részletekben! Kamatmentes részletfizetés a Divatékszerboltban!

Divat és ékszer blog

2019. okt. 28. Érdekességek a nagyvilágból , Alkalomra ajánljuk

Halloween: ismerd meg a világ egyik legrégebbi ünnepét!

Halloween ünnepe

Töklámpás, beöltözés, ijesztgetés, múlt és jelen, élők és holtak, ijesztő szellemek, színes csontvázak, pókok és denevérek. Sokaknak ennyit jelent a Halloween, amelynek legalább annyi ellenzője van Magyarországon, mint amennyien rajonganak érte. De miről is szól, és mennyi köze van Amerikához? Elöljáróban annyit: sokkal többről, mint gondolnád, és valójában nem sok.

Samhain – a misztikus ősi ünnep

Samhain – mond neked ez a szó valamit? Pedig Halloween története ezzel a pogány, kelta ünneppel kezdődik, amelyet feltehetőleg a napisten tiszteletére rendeztek. A szertartás október 31-én, sötétedéskor kezdődött és november 1-jén ért véget.

Sokféle hagyomány kapcsolódik ehhez a különleges, misztikus ünnephez, de a lényeg ugyanaz: a világ rendje egyetlen éjszakára felborul, elmosódnak az evilág és túlvilág, a természetes és a természetfeletti dolgok közötti határok, megnyílnak a tündérdombok, az isteni lények és a halottak szelleme szabadon jár-kel az élők között – olykor beleavatkozva az élők világába. Egy ilyen különleges éjszakához misztikus kiegészítők illenek, mint egy csillagos nyaklánc, vagy a Swarovski Magic Tarot kollekciójának egy darabja.

Thomas Sabo csillagos nyakláncSwarovski tartot fülbevaló

A kelta hitvilág szerint a tündérek ezen az éjszakán embereket is raboltak, akik különböző módon igyekeztek elkerülni a balszerencsét: talizmánt viseltek, sötétben jártak, kifordították a ruháikat vagy vasat és sót hordtak maguknál. Volt, hogy tejet és mézet készítettek elő a tündérnép számára, mert ezzel szerették volna megbékíteni őket. A beöltözés szokása is a tündérek megtévesztéséből ered, a csínytevésekkel pedig a tündéreket utánozták.

A fantasztikus kalandokat, és mágikus történeteket jelképező ékszerek, charmok ilyenkor még különlegesebbnek tűnnek – ezért is ajánljuk ezeket:

Pandora gomba charmThomas Sabo hold nyakláncPandora róka és nyúl charm

Őszutó – az enyészet hava

Halloween tökök

Ez az ünnep egybeesik az utolsó aratásokkal is, amelyek a tél kezdetét jelölik. Véget ér az október, a fák ledobják aranysárga ruháikat, fagyosak lesznek a hajnalok, napfény helyett ködköntös borul a világra. Nem véletlen, hogy visszahúzódunk az otthonainkba, a fény köré, hiszen a természetben egyre nagyobb a sötétség. Évszázadokkal ezelőtt, a Samhain idején nagy fényt adó tüzek lobbantak, amelyekkel elűzték a rossz szellemeket, a tűzvarázslat pedig védelmet jelentett az emberek és állataik számára.

Bár ma már nagyon messze kerültünk a természettől, a 21. század egyik nagy kihívása, hogy újra visszataláljunk hozzá, tiszteljük és szeressük a flórát és faunát, megbecsüljük az egyetlen helyet, ahol élhetünk: a Föld bolygót. Ha szereted a természetet, tegyél minden nap azért, hogy a bolygónk újra jobban érezze magát. Emlékeztesd erre magad egy olyan ékszerrel, amely a Földet ünnepli:

Thomas Sabo színes földgömb charmPandora búzakalász charmPandora földgömb charm

Halloween – ahogy eddig nem ismerted

Halloween ősi ünnepe

A Samhain nagy hatással volt az európai kultúrára, amelyet az egyre szélesebb körben terjeszkedő keresztény egyház sem hagyhatott figyelmen kívül. A 9. századtól november 1-jét Mindenszentek napjaként tartják számon. A Halloween tulajdonképpen a Mindenszentek ünnepe és a Samhain összeolvadásából alakult ki. A modern szimbólumokat is bátran viselheted ezen a napon – vagy megajándékozhatod vele azt, aki imádja a Halloweent.

Thomas Sabo ezüst denevér fülbevalóThomas Sabo mexikói koponya charmPandora szellem charm

Az etnográfusok úgy gondolják, Halloween szokását az ír bevándorlók vitték magukkal az Amerikai Egyesült Államokba a 19. század első felében. Akkor már jellemző volt Írországban is, hogy álruhába öltözve bekopogtak a házakba, és ételért cserébe elmondanak egy imát. Amerikában tovább fejlődött az ünnep: a csínytevések egyre komolyabbak lettek, majd az 1950-es évekre teljesen a gyerekek ünnepévé szelídítették, ekkor vált újra népszerűvé a Halloween.

Azt azonban ne feledd: mindenki a saját hagyományait teremti. Biztosan van olyan eleme a Halloweennek is, amely közel áll hozzád. Teljesen mindegy, hogy tökfaragással, beöltözéssel, hosszú erdei sétával, almás pite sütéssel, vagy éppen régi családi fényképek nézegetésével töltöd az ünnepet, szükség van ezekre a napokra, amelyek az emlékezésről és a világok határairól szólnak.

Oszd meg velünk kommentben, te mit csinálsz október 31-én: inspirálódjunk egymástól!

Számítunk a véleményedre! Kérlek oszd meg Facebook oldaladon is! Várd meg komment írás után a felugró ablakot a hűségpontokért!

Jelenleg nem mindenki tudja használni a blog kommentelés funkciót. Ennek oka, hogy a Facebook nemrég változtatott az algoritmusain.Tehát nem mi kapcsoltuk le, nem nálunk romlott el valami, hanem ez Tőlünk független hiba és jelenleg is azon dolgozunk, hogy megoldjuk.

Bizonyos esetekben működik a funkció. Ahhoz, hogy Te is tudd használni:

  1. Lépj be a Facebookba
  2. Engedélyezd a böngésződ beállításában az adatvédelem és biztonság részben a harmadik féltől származó sütiket (cookie), illetve a webhelyen történő nyomkövetést. Részleteket itt találod »

Rövidesen megoldjuk a problémát és a továbbiakban nem kell a saját számítógéped és mobiltelefonod beállításaival vesződnöd.

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél értesülni a legújabb akciókról, a legújabb kollekciókról? Iratkozz fel hírlevelünkre és fáradozásodat most egy 1.000 Ft-os kuponnal viszonozzuk!

  • Feliratkozom

Cimkefelhő

Vásárlónk írta

Tisztelt Divatékszerbol és Kedves ott dolgozók Nagyon szépen köszönöm a kifogástalan kiszolgálást. Gyors és tökéletes állapotban lévő termékeket kaptam. Jó látni a mai palettán az önökhöz hasonló lelkiismeretes és profi céget és dolgozókat. Sikerekben gazdag és hosszú sikereket kívánok mindenkinek önöknél . Köszönettel Benjamin

Benjamin Pandora vásárlónk

× Itt vár az 1,000 Ft-os kuponod! :)