Legyél Te is Charmista és 15% kedvezménnyel vásárolhatsz THOMAS SABO Charm Club ékszerei közül!

Divat és ékszer blog

2020. márc. 23. Hasznos tudnivalók

Ismerd meg az ezüst különleges hatásait!

ezüst ékszer

Az ezüst mindig is második volt a sorban az arany után, pedig számos különleges tulajdonsággal rendelkezik. Tudtad például, hogy a gyógyászatban is használják? És azt, hogy ionos formájában baktériumölő hatása van? Nem csak a csodálatos, tündöklő ékszereket adja nekünk, rendkívül sokrétű a felhasználási köre! Gyere, kapcsolódj ki velünk most egy kicsit: cikkünkben részletesen olvashatsz erről a fantasztikus nemesfémről.

Ókori ezüstnagyhatalmak nyomában

A fehéren csillogó ezüst története összefonódik az aranyéval. Mivel az ezüst a természetben megtalálható elemi formában is, ezért már az ókorban kivívta az emberek figyelmét. Az első nagyobb ókori ezüstbányák nyomai időszámításunk előtt 3000 körülre vezetnek a mai Görögország és Törökország területére.

antik ezüst ékszer

Bizony, már az akkor élő nők és férfiak is viseltek ezüst ékszereket! A régészek 2014-ben Izraelben találtak öt karikafülbevalót és egy ezüstlevelet, a leletek korát 3200 évesre becsülték. Később, a középkorban ezüstnagyhatalomnak számított Szászország, Csehország és Tirol. Az Újvilág felfedezésével pedig Bolívia, Peru és Mexikó látta el a világot ezzel a különleges nemesfémmel. Nem véletlen, hogy olyan gyakoriak a dél-amerikai, letűnt kultúrák motívumai a mai ékszereken is.

thomas sabo patkó ezüst charm Thomas Sabo ezüst koponya charm

Tudtad, hogy az ezüst óriási szerepet játszott a fényképészetben is?

Az ezüst vegyületeinek fényérzékenységét már a középkorban felismerték, kísérleteztek is vele. A fényképezés felfedezésekor, a 19. században is ezt a tulajdonságát használták ki. A legismertebb talán a dagerrotípiának nevezett képrögzítési eljárás, amelyhez ezüstnitrátot használtak. Így készült Petőfi Sándor költőről fennmaradt egyetlen fotográfia is.

Mire használják az ezüstöt ma?

tükör ezüstfoncsorral

Az ezüst fantasztikusan sokoldalú fém, amelynek különböző vegyületeit rengeteg módon használjuk. Csak nézz tükörbe: a készítésük alapja a vékony ezüstfoncsor réteg, amely visszatükrözi a képmásunkat. Az elektrotechnika azért szeret az ezüstöt, mert jól nyújtható és kiváló áramvezető. Elképzelhető, hogy a fogászat kapcsán is találkozol vele, ugyanis töméseknél és pótlásoknál is alkalmazzák. Az ékszerek mellett étkészletek, dekorációs tárgyak, sőt hangszerek alapanyaga is lehet.

Ezüsttel a fertőzések és baktériumok ellen?

ezüst érme

Hippokratész műveiben feljegyezte az ezüst gyógyító és betegségmegelőző hatását, és már a föníciaiak tudták, hogy ha ezüst edényekben tárolják az ivóvizet, a bort vagy az ecetet, azok kevésbé romlanak meg. A vadnyugaton a vízszállító fahordókba ezüstpénzeket dobáltak, hogy az ivóvíz ne algásodjon.

cluse ezüst gyűrű kígyóval Thomas Sabo ezüst kígyó charm Cluse ezüst karkötő kígyó motívummal

Az első világháború idején ezüstoldatot használtak a fertőzések megelőzésére, de ezek széles körű használata az antibiotikumok és a korszerűbb, hatékonyabb fertőtlenítő megoldások felfedezésével elavult. Ezüstkolloidot a mai napig vásárolhatunk, de a készítmények hatása nem bizonyított. Nem minősülnek gyógyszernek, emiatt sok esetben a minőségük és a tisztaságuk sem ellenőrizhető. Az ezüstkolloid alkalmazásának súlyos mellékhatásai is lehetnek és vannak hatékonyabb megoldások, így a vírusok és baktériumok elleni védekezésben a nemzetközi szervezetek, mint például a WHO által ajánlott módszereket érdemes alkalmazni.

Fontos tudni, hogy az ezüst fém formájában nem pusztítja el a mikrobákat, csak ion formájában működik a baktériumok ellen. A kísérletek szerint az ezüstionok a baktériumokat, a vírusokat és a gombákat is elpusztítják!

Ma már léteznek olyan háztartási gépek – mosógépek, hűtőszekrények –, amelyekbe épp ezért ezüst-ionos fertőtlenítőt építettek. Vízszűrőkben rendszeresen megtalálható az ezüst és a gyógyászatban is jelen van a mai napig. Egyre elterjedtebbek az ezüstszálakat tartalmazó textilek is: közös tulajdonságuk, hogy az ezüstnek köszönhetően megakadályozzák a gombák és baktériumok túlzott elszaporodását.

Az ezüst visszafogott tündöklése

Thomas Sabo mérleg motívumos charmEngelsrufer balance medál ezüstbőlEngelsrufer zöld ezüst medál gömb 

Az ezüsttel még bőségesen van dolguk a kutatóknak, orvosoknak egyéb szakembereknek. Amíg nem bizonyítanak valamit 100%-osan, addig maradj a legbiztonságosabb ezüsthasználatnál: viseld erőt adó, szemet gyönyörködtető ékszerként.

Az előttünk álló hetekben nagy hangsúly kerül majd arra, hogy a lelki egészségünket, a belső egyensúlyunkat is megőrizzük, amíg a vírus ellen küzd az egész világ. Meríts erőt az ékszereid szimbólumaiból, hagyd, hogy segítsenek számodra megtalálni a nyugalmat. Ha szeretnéd, mutasd meg nekünk a kedvenc darabodat a zárt Facebook-csoportban, vagy áruld el kommentben, hogy néz ki az aktuális kedvenced! Amíg mind otthon vagyunk, csatlakozz hozzánk, beszélgessünk a kedvenc ékszereinkről, legyünk együtt. 

Számítunk a véleményedre! Kérlek oszd meg Facebook oldaladon is! Várd meg komment írás után a felugró ablakot a hűségpontokért!

Jelenleg nem mindenki tudja használni a blog kommentelés funkciót. Ennek oka, hogy a Facebook nemrég változtatott az algoritmusain.Tehát nem mi kapcsoltuk le, nem nálunk romlott el valami, hanem ez Tőlünk független hiba és jelenleg is azon dolgozunk, hogy megoldjuk.

Bizonyos esetekben működik a funkció. Ahhoz, hogy Te is tudd használni:

  1. Lépj be a Facebookba
  2. Engedélyezd a böngésződ beállításában az adatvédelem és biztonság részben a harmadik féltől származó sütiket (cookie), illetve a webhelyen történő nyomkövetést. Részleteket itt találod »

Rövidesen megoldjuk a problémát és a továbbiakban nem kell a saját számítógéped és mobiltelefonod beállításaival vesződnöd.

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél értesülni a legújabb akciókról, a legújabb kollekciókról? Iratkozz fel hírlevelünkre és fáradozásodat most egy 1.000 Ft-os kuponnal viszonozzuk!

  • Feliratkozom

Cimkefelhő

Vásárlónk írta

Extra gyors postázás, csodaszép ékszerek, természetesen Pandora a favorit! Én mindig innen rendelek, másoknak is bátran ajánlom! Ha esetleg bármi problémám adódik, a lányok készségesek és nagyon aranyosak! Mivel 5pont a maximum, ezért csak ennyit tudok adni, pedig sokszor 5-öt érdemelnének!!

Emese - Pandora charm

× Itt vár az 1,000 Ft-os kuponod! :)