Rendeld meg most, fizess részletekben! Kamatmentes részletfizetés a Divatékszerboltban!

Divat és ékszer blog

2022. máj. 10. Órák világa

Seiko kronográf (chronograph) órák

A kronográf története. Mitől krongráf egy óra?

A mechanikus órák feltalálását és megjelenést követően az órásmesterek folyamatosan fejlesztették mind az óraművek pontosságát, mind az órák funkcióit, az időmérés lehetőségeit. Az első modern stopper funkciós időmérő, az első kronográf 1816-ban készült el Louis Moinet műhelyében, amely már képes volt 1 másodperces felbontásban mérni az időt, a tetszőlegesen kiválasztott időpillanat óta eltelt pontos időt.

Az első korongráf megjelenését követő közel 200 évben a kronográfok elterjedtek és folyamatosan korszerűbb verzióik kerültek gyártásba és megjelentek a mechanikus órákon is mind kiegészítő funkciók, mind komplikációk. Ma már majd minden óragyártó rendelkezik olyan analóg stopper funkciókkal is rendelkező mechanikus, illetve kvarc, kvarc-solar óra modellekkel, amelyek alkalmasak időintervallumok mérésére.

Seiko Neo Sports kronográf limitált kiadás a 140 születésnapra férfi karóra Seiko Titán kronográf férfi óra Seiko Neo Sports kronográf limitált kiadás a 140 születésnapra férfi karóra

Milyen kronográf órák vannak? A kronográfok felépítése

A kronográf órák általában modern, high-tech megjelenéssel és összetett számlappal, több nyomógombbal, adatokkal, beosztásokkal ellátott lünettával készülnek. A legtöbb kronográfos óra a fő koronán kívül, plusz két nyomógombos koronával vannak ellátva, amelyek a stopper funkciók működtetésére szolgálnak. Ha a krongráfok számlapját vizsgáljuk, akkor általában további segédszámlapok, tárcsák, segédkörök mutatják az eltelt időt különböző felbontásban és mérési kiinduló pontokkal. Vannak kronográfok, ahol csak 1, vagy 2 segédkör dolgozik, de nem ritka a 4 segédszámlapos koronográf óra sem. A kronográfok esetében az időmérés pontossága is, a mutató járása is szofisztikáltabb, a másodperc általában tovább van osztva és a mutató képes az 1/5-öd másodpercet is kimérni.

Seiko Ezüst szíjas fekete számlapos kronográf férfi óra Seiko Prospex Solar kronográf ezüst fekete férfi karóra Seiko Prospex Solar Speedtimer Chronograph sárga számlapos férfi óra

Kronográf óra használata, beállítása

Többféle kialakítású kronográf órát különböztetünk meg, de a legtöbb ilyen óra működése nagyon hasonló, bár nem mindig pontosan ugyanaz. A kronográf órák használatának, beállításának bemutatásához vegyük a Seiko SSC817P1 Prospex Solar Speedtimer Chronograph óráját, amely mind azt a neve is mutatja egy solár óra kvarc óraművel kronográf funkciókkal!

Ennél az óránál, mind a kronográfoknál általában a hagyományos mechanikusoknál megszokott másodpercmutató általában a 12 óránál várakozik, ha épp nincs stopperes időmérés. Tehát nem jár folyamatosan, nem méri a másodperceket, itt a 9 óránál található másodperc segédkör felel a folyamatos másodperc mérésért.

Amennyiben valamilyen időintervallumot szeretnénk mérni egy kronográffal, akkor általában a 2 óránál lévő nyomó gombot megnyomva indítható el a mérés, ekkor a mindig középen, a 12 óránál álló kronó másodperc mutató, elkezd “ketyegni”. Az időmérés leállításához, a kronográf stoppolásához, ugyanazt a felső gombot tudod használni! Ha ezt a gombot megnyomod a mérés leáll és leolvasható a mért érték, újbóli megnyomásra az utolsó helyzetéből indul újra, így a részidők összegződnek. Percen túli időmennyiség mérése esetén a 6 óránál található percmutató segédszámlap összegzi az eltelt perceket, így az elméleti stopperrel mérhető időmennyiség 60 perc. Ha nullázni szeretnéd, miután megtörtént a stoppolás a 4-óránál lévő nyomógombbal teheted meg!

A Seiko kronográf stopper kezelését alábbi rövid videónkban tudod követni

Az SSC817P1 esetében a számlapon elhelyeztek még egy több funkciós segédszámlapot 6 óránál, amely a Stopper percmutatóval egybekötött járástartalék kijelző is! ha első kattanásig, kihúzod a koronát, akkor szépen beáll és mutatja mennyi töltöttség van az órában! „F” jelzés tele van, „E” jelzés, tölteni kell. Ebben a korona állásban állítható a dátum is, ha elkezded forgatni. Ha a második kattanásig húzod ki a koronát, akkor pedig a pontos időt tudod beállítani!

A számlapon a fentieken túl található még egy dátumablak az aktuális dátumnak és egy 24 órás mutató azok számára, akik az óraállások értelmezését és leolvasását általános iskolában valamiért kihagyták.

A tachymeter skála, ha sebességet is mérnénk

Seiko Ezüst szíjas fehér számlapos kronográf férfi óraA legtöbb kronográf óra számlapja körül a lünettán gyakran látható egy skála a tachymeter megnevezéssel, amelynek használata első blikkre talán bonyolultnak tűnik. A lünettán számokat látunk látszólag egyenetlen eloszlásban és csökkenő sorrendben ha az óramutató járásával egyező irányban szemléljük.

A tachymeter skála azonban pontos és jó segédeszköz, egyfajta “számítógép”, ami a mért időt átszámolja nekünk segbességgé és nekünk csak le kell olvasnunk a skálán lévő értéket.
A sebesség méréshez az óra stopper funkcióját használjuk, az időmérés végén a stopper mutató állása mutatja meg nekünk a sebességet, amit csak le kell olvasnunk.

Mire jó a tachymeter?

A sebességmérés fizikai alapja a sebesség fogalma, ami az adott időegység alatt megtett út hosszát jelenti, tehát mondjuk ha 90 km-ert teszünk meg óránként, akkor a sebességünk 90 km/óra.

Képzeljük el, hogy az autópályán haladunk és a 99-es kilométer táblánál elindítjuk a kronográf stopperét, majd a 100-as kilométerhez érve leállítjuk a mérést és leolvasva a mért adatot látjuk, hogy 40 mp telt el közben.

Számított sebességünk: 1 km / 0,01111* óra = 90 km/óra
(40 mp = 40/3600 óra, azaz 0,01111* óra)

És ha rápillantunk a kronográf óránk lünettájára a 40 másodpercnél szintén a 90 -es érték szerepel, tehát nem kell számolgatnunk, csupán csak leolvasnunk az értéket. A lényeg, hogy egységnyi távolság - lehet az méter, kilométer, mérföld - megtételéhez szükséges időt kell mérnünk, amit aztán a tachymeter átvált a megfelelő sebesség értékre. További megkötés, hogy a tachymeteres mérésnél a mért időnek 60 másodpercen belül kell lennie!

Számítunk a véleményedre! Kérlek oszd meg Facebook oldaladon is! Várd meg komment írás után a felugró ablakot a hűségpontokért!

Jelenleg nem mindenki tudja használni a blog kommentelés funkciót. Ennek oka, hogy a Facebook nemrég változtatott az algoritmusain.Tehát nem mi kapcsoltuk le, nem nálunk romlott el valami, hanem ez Tőlünk független hiba és jelenleg is azon dolgozunk, hogy megoldjuk.

Bizonyos esetekben működik a funkció. Ahhoz, hogy Te is tudd használni:

  1. Lépj be a Facebookba
  2. Engedélyezd a böngésződ beállításában az adatvédelem és biztonság részben a harmadik féltől származó sütiket (cookie), illetve a webhelyen történő nyomkövetést. Részleteket itt találod »

Rövidesen megoldjuk a problémát és a továbbiakban nem kell a saját számítógéped és mobiltelefonod beállításaival vesződnöd.

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél értesülni a legújabb akciókról, a legújabb kollekciókról? Iratkozz fel hírlevelünkre és fáradozásodat most egy 1.000 Ft-os kuponnal viszonozzuk!

  • Feliratkozom

Cimkefelhő

Vásárlónk írta

Kedves Renáta! Szeretném megköszönni segítségüket és a karkötőt, melyet garanciás csereként kaptam! Ismét- sokadszorra- meg kell állapítsam, hogy nem találkoztam még ilyen ügyfélszolgálattal és reklamációkezeléssel. Számomra nem kérdés, hogy csakis Önöktől vásárolok továbbra is. Sok elégedett vásárlót, munkájukhoz örömet kívánok! Tisztelettel: B. S. Helga

B.S.Helga - Pandora karkötőt vásárolt

× Itt vár az 1,000 Ft-os kuponod! :)