Legyél Te is Charmista és 15% kedvezménnyel vásárolhatsz THOMAS SABO Charm Club ékszerei közül!

Divat és ékszer blog

2022. szept. 28. Órák világa

Credor óra különlegességek Budapesten

Idén, szeptember 22-én Budapesten a Seiko magyarországi importőre egy különleges eseményre invitálta partnereit, ahol a Seiko cég “luxus óráinak” egy szeletébe a Credor órák világába kaptak betekintést a szép számban megjelent érdeklődők. Mint elhangzott egy ilyen nagy értékű órákat bemutató rendezvényt nem is olyan egyszerű megszervezni, de sikerült és végre Magyarországon is bemutatkozhattak a Japán óragyártás ezen remekei.

A bemutató fő attrakciói a CREDOR modelljei voltak, amelyek a Seiko luxusórák piacán versenyző nagyon szofisztikált, kis darabszámban gyártásba kerülő óramodelljei, órakollekciói. A Nagano prefektura Shiojiri városában található Micro Artist Stúdiót 2000-ben azzal a céllal alapították, hogy megteremtse a luxusórák új generációját, amelyeknek elkészítéséhez kizárólag tradicionális, kézműves technológiákat vesznek csak igénybe. A 2000-es évek elején kezdődött az első luxusóra készítése és pár évre rá bemutatkozott a Spring Drive Sonnerie, ami azonnal feltette a Credort a luxusóra gyártók térképére.

Yoshifusa Nakazawa órásmesterManuálisan készített Credor óraKézzel festett Credor számlap

A Micro Artist Studió férfi és női órásmesterei a vállalat legképzettebb órakészítői, a legtöbbjük a szakterülete legjobbja, speciálist tudással és készségekkel. Az órák kézműves, sok esetben ősi japán technikával készülnek, a diszítések, a gravírozások, a számlap festése is kézzel történik a legmagasabb minőségi elvárások mellett.

CREDOR Spring Drive Minute Repeater

CREDOR Spring Drive Minute Repeater

A Credor Spring Drive Minute Repeatert sokan az órakészítés csúcsának tartják, komplexitásában a világ egyik legbonyolultabb karórája az 42,8 mm óratokba elhelyezett 660 db alkatrészével. (Egy átlagos mechanikus óraszerkezet 150 darabból áll!) A Minute Repeater működés közben is egyedülálló, a mutatók folyamatosan úsznak a számlapon, az óra tökéletesen hangtalanul működik, és ha “szóra akarnánk bírni”, csak meg kell nyomni a 8 óránál található gombot és megszólal. A gomb megnyomásakor 2 kis kalapácsot aktiválunk, amelyek két harangot ütnek meg, ezzel jelezve a pontos időt, meghatározott hangok és ritmus segítségével. Az óra hangzásvilágát kialakítva is mélyről merítettek a Seiko órás mesterei, egy 850 éve acélkészítő dinasztia, a Myochin család acéljainak tiszta csengését vették alapul és addig finomították a megoldást, amíg a Myochin szélcsengők hangja vissza nem köszönt a karórából.

CREDOR Spring Drive Minute RepeaterCREDOR Spring Drive Minute Repeater átlátszó hátlappal

A Minute Repeater nemcsak műszaki megoldásaival, finom részleteivel és tökéletes kidolgottságával tűnik ki a japán gyártó kínálatából, de 400 000 eurós, átszámítva több mint 160 millió forintos ára is magasra teszi a mércét, amennyiben a tulajdonlásában gondolkodnánk.

Alábbi videónkon a CREDOR Spring Drive Minute Repeater hangja is meghallgatható :) :)

CREDOR Spring Drive Sonnerie

A CREDOR Spring Drive Sonnerie egy a Minute Repeater-hez hasonlóan összetett óraszerkezettel készül, 617 darab alkatrészével alig marad el a Repeater elképesztő 660 alkatrész számától. Az órában a 7R06 caliber dolgozik, ami a 7R88-as kézi felhúzós Credor által fejlesztett Spring Drive szerkezet továbbfejlesztése, a Sonnerie komplikációkkal történt kiegészítése.Mint az az óra nevéből - Sonnerie - is kikövetkeztethető ez modell is képes az idő múlását a mutatók mellett, hanggal, “harangütéssel”, csengetéssel is jelezni amennyiben úgy állítja be a tulajdonosa. A Spring Drive Sonnerie három lehetőséget kínál, jelezhet óránként, jelezhet három óránként, vagy beállítható a csendes mód is, amikor hangjelzés nélkül csak a mutatókkal mutatja az időt.

A Sonnerie számlapja viszonylag összetett, a 3 mutató mellett alul 6 óránál található a csengetés mód aktuális helyzete a 3 lehetséges beállítással, felül jobbra és balra pedig külön-külön az óra és a Sonneri komplikáció járástartaléka. A számlap kidolgozottsága ezen modell esetében is elképesztő, minden alkatrész egyedileg kézzel és tökéletesen van polírozva, a tok 18K rózsa arany, a szíj krokodilbőr.

CREDOR Spring Drive Sonnerie karóraCREDOR Spring Drive Sonnerie karóra

A 180 000 eurós, közel 70 millió forintos árcímkével ellátott Credor Sonnerie a legtökéletesebben adja vissza az idő múlásának egyenletes folyamát a világ legtisztább hangzású, órába épített harangjának segítségével.

CREDOR Spring Drive EICHI II

Az “eichi” japán szó bölcsességet jelent, ami mint név valamiképp tökéletesen illik a Credor Eichi II karórákra. Az első Eichi modellek 2008-ban jelentek meg, amiben már az órakészítők megpróbálták szintetizálni a japán egyszerűséget, a tökéletességet és a finom szépséget. Az Eichi II modellek az előd nyomdokain haladva új talán soha nem látott szintre szintre emelték ezt a minőséget, gyönyörűen polírozott kézműves szerkezet, anyagában színezett porcelán számlap, kézzel festett indexek és Credor felirat és az átlátszó hátlap alatt megtekinthető különleges 7R14 spring drive kaliber.

A 7R14 spring drive kaliber természetesen kézzel készült, az órakészítők még az egyes alkatrészeket is külön-külön gondosan polírozták mielőtt a szerkezetbe beépítésre kerültek. Mivel a cél egy nagyon letisztult óra megalkotása volt, így a járástartalék kijelző a hátlapra került az üveg hátlap alá, az óra maximális járástartaléka 60 óra körül van. A 7R14 caliber másik újdonsága a nyomatékvisszanyerő rendszer, amelynek segítségével az óra “önmagát húzza” a főrugó által létrejött erő maradék nyomatékával.

A hátlapon betekintve pazar szerkezetet csodálhatunk meg, a híd kivágásaiban megcsillannak picit a szerkezet kerekei, a polírozott mélyedésekben ülnek a kövek és a kék csavarok is, amelyek így egy külön fókuszt kapnak. Külön érdekesség és akkurátus részletmegoldás a rugóház jellegzetes és szép harangvirág-mintázatú kivágása (Shiojiri város szimbóluma), ami rálátást enged a rugóra, ez pedig egy további tisztelgés a Japán kultúra előtt.

Credor Eichi II
fehér Spring Drive

CREDOR Spring Drive EICHI II

CREDOR Spring Drive EICHI II fehér számlapos karóra
Credor Eichi II
rozé/fehér Spring Drive

CREDOR Spring Drive EICHI II 18K Rose

CREDOR Spring Drive EICHI II 18K Rose karóra hátoldala
Credor Eichi II
ruri/kék Spring Drive
CREDOR Spring Drive EICHI II "Ruri"

CREDOR Spring Drive EICHI II "Ruri", kék számlapos óra


A CREDOR Spring Drive Eichi II három kivitelben készül, kettő a hófehér porcelán számlappal van ellátva, míg a harmadik a “Ruri” a színek királyának is nevezett mélykék színben pompázik. A Credor Spring Drive Eichi II modellek ára 60 000 euró körül, tehát úgy 24 millió Forint körül mozog nem függetlenül az aktuális Euro árfolyamtól. (hobor_tom)

Hogy mi az a Spring Drive?

Kezdjük ott, hogy minden órában van egy óramű, óraszerkezet, egy caliber, ami az időmérésért és a mutatók, vagy kijelzők változtatásáért felel. A quartz órákban egy elektromos energiával működő quartz szerkezet van, míg a mechanikus órákban a rugóban tárolt energia hasznosul a tisztán mechanikus alkatrészekből felépített óraművön keresztül. A Spring Drive egy hybrid szerkezet, egyszerre mechanikus és elektronikus is. Szakítva a hagyományos felfogással, mindkét fő szerkezet fajtából a legjobb tulajdonságokat ötvözi. A Spring Drive óraműben a működéséhez szükséges energiát a főrugó adja (innen a neve is), de a pontosság és általában a járás szabályozását már nem a billegőre bízták, mint a klasszikus mechanikus órákban, hanem segítségül hívták a quartz kristály alapú időmérést és egy quartz oszcillátorral szabályozzák a főrugó által leadott energiát, folyamatosan és pontosan az aktuális a quarc rezgés által megállapított időhöz szinkronizálva, fékezve a mutatók járását. A megoldást a Seiko mérnökei megszámlálhatatlan munkaórával tökéletesítették és így a Spring Drive nagyon pontosnak számít, napi járáseltérése +/- 1 másodperc, a mutatók folyamatosan mozognak, folyamatosan úsznak körbe, nincs lépegetés a mutatók mozgásában, illetve több mint 72 óra járástartalékkal rendelkeznek. A zsenialitása a megoldásnak, hogy az órában nincs elem, akkumulátor, sőt napelem sem, a quartz oszcillátorhoz az áramot az óra a tokban maga állítja elő a főrugó energiáját minimálisan megcsapolva.

Számítunk a véleményedre! Kérlek oszd meg Facebook oldaladon is! Várd meg komment írás után a felugró ablakot a hűségpontokért!

Jelenleg nem mindenki tudja használni a blog kommentelés funkciót. Ennek oka, hogy a Facebook nemrég változtatott az algoritmusain.Tehát nem mi kapcsoltuk le, nem nálunk romlott el valami, hanem ez Tőlünk független hiba és jelenleg is azon dolgozunk, hogy megoldjuk.

Bizonyos esetekben működik a funkció. Ahhoz, hogy Te is tudd használni:

  1. Lépj be a Facebookba
  2. Engedélyezd a böngésződ beállításában az adatvédelem és biztonság részben a harmadik féltől származó sütiket (cookie), illetve a webhelyen történő nyomkövetést. Részleteket itt találod »

Rövidesen megoldjuk a problémát és a továbbiakban nem kell a saját számítógéped és mobiltelefonod beállításaival vesződnöd.

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél értesülni a legújabb akciókról, a legújabb kollekciókról? Iratkozz fel hírlevelünkre és fáradozásodat most egy 1.000 Ft-os kuponnal viszonozzuk!

  • Feliratkozom

Cimkefelhő

Vásárlónk írta

Gyors szállítás, gondos csomagolás, szép pandis ékszer! Imadtam a smiles matricát a csomagoláson, tényleg feldobtatok a napom!

Sz. Krisztina - Pandora rajongó

× Itt vár az 1,000 Ft-os kuponod! :)