Rendeld meg most, fizess részletekben! Kamatmentes részletfizetés a Divatékszerboltban!

Divat és ékszer blog

2019. aug. 5. Érdekességek a nagyvilágból , Alkalomra ajánljuk

Gyűszűtől a gyémántig – Az eljegyzési és karikagyűrű hagyománya

esküvői ajándék

Az esküvői ceremóniák és az utána következő lakodalmak is egyre modernebbek, a párok egyre kreatívabbak, minden változik, a gyűrűhúzás hagyománya azonban úgy tűnik, örök. De tudod, honnan ered ez a szokás?

„A gyémánt örök” - mondták a marketingesek

Az eljegyzési gyűrű története a 13. századig vezethető vissza. III. Ince pápa ekkor vezette be azt a rendeletet, hogy az eljegyzés és a házasság között várni kell. A párok először vaskarikát húztak egymás ujjára - jelezve, hogy ők összetartoznak -, ezt váltotta fel később az aranygyűrű. A Woman’s Day cikke szerint az 1800-as évek Amerikájában voltak, akik a gyűszű tetejét levágva a hátramaradt karikával jegyezték el jövendőbelijüket.

ajándék esküvőre

A gyémántgyűrű csak jó száz évvel később, az 1930-as években vált népszerűvé egy reklámkampánynak köszönhetően, mikor piacot kellett teremteni a frissen felfedezett gyémántbányákból kikerülő drágaköveknek. A gyémánt a már akkor is erős amerikai marketinggépezet hatására vált státuszszimbólummá, és a nyugatról érkező trendek hatására ma már nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, az eljegyzési gyűrűvel együtt.

Pandora eljegyzési charmPandora yes charm karkötőnkinyitható Pandora eljegyzési charm

Eljegyzési gyűrű – ahol Hollywood diktálja a divatot

Ez a gyűrű, amivel a férfi megkéri választottja kezét, és általában meglepetés szokott lenni. A mozi világa óriási hatással van az ízlésünkre: az utóbbi évek legsikeresebb formája az eljegyzési gyűrűk piacán a romantikus filmekben is gyakran látott, úgynevezett szolitergyűrű.

Pandora mesebeli tiara szolitergyűrűPandora időtlen elegancia eljegyzési gyűrűPandora körbefoglalt négyzet eljegyzési gyűrű

Ez a gyűrűfajta arról ismerhető fel, hogy közepén hangsúlyos kő vagy gyémánt található, amelyet akár apró kövek is körbeölelhetnek. Bár most kifejezetten sokan döntenek szolitergyűrű mellett, valójában klasszikus formáról van szó, amely egy életen át stílusos viselet – trendek ide, vagy oda.

Karikagyűrű – a hűség és végtelenség szimbóluma

ajándékékszer esküvőre

A korábbi magyar hagyományok szerint a lánykérés gyűrű nélkül történt, majd a pár együtt választotta ki a karikagyűrűt. Szüleink idejében még nem volt kérdés, hogy a karikagyűrű sárgaaranyból készül, a mai párok sokkal szabadabban válogatnak az alapanyagok között. Gyakori a fehérarany, a titán, de nem ritka a nemesacél és ébenfa kombinációja sem. A formákat tekintve még mindig az egyszerű karikagyűrű a legnépszerűbb. Ezt szépen össze lehet hangolni az eljegyzési gyűrűvel vagy a kísérőgyűrűvel.

Kísérőgyűrű – Eljegyzési gyűrű, de mégsem

Thomas Sabo Fatima kertje gyűrűPandora fenséges kívánság gyűrű

A magyar hagyomány is ismeri a kísérőgyűrűt, amelynek a népszerűsége jelenleg eltörpül az eljegyzési gyűrű mellett. A drágakővel vagy gyémánttal díszített aranygyűrűt általában a jegygyűrűvel együtt adták át a lánykérés után.

Pandora mesebeli csillogás rozé gyűrűPandora apró virágos ezüst gyűrűPandora egzotikus kövek aranyozott gyűrű

Melyik kézen viseljük a karikagyűrűt?

Amennyire a házastársak gyűrűje az állandóság és örökkévalóság szimbóluma, pont annyira dinamikusan változnak a gyűrűviselés szokásai. A hagyomány szerint az esküvő előtt a pár a gyűrűket a bal kéz gyűrűsujján viselte, úgy, hogy a jegygyűrű volt belül, a védettebb helyen. A gyűrűket a házasságkötés után már a jobb kéz gyűrűs ujján viselték tovább, jelezve, hogy jegyespárból házaspár lettek.

Hogyan válasszunk gyűrűt, amely egy életre szól?

aajándék gyűrűa

Ahogy a házastársunkat is egy életre választjuk, úgy az ujjunkra kerülő gyűrűt vagy gyűrűket is egy életen át viselni fogjuk. Kiválasztásánál érdemes több szempontot figyelembe venni:

Megfelelő a mérete?

Nemcsak a gyűrű körméretére kell gondolnod, hanem a szélességére is, valamint köves gyűrű esetében arra is, hogy a kő arányosan mutasson a kézen. Széles, vastag kézfejhez nem illik a parányi kő, ahogy a túl nagy, hangsúlyos díszítések sem mutatnak jól a vékony kézfejen és kecses ujjakon.

Az összhangot, egységet fejezi ki?

Ha nagyon különböző gyűrűk tetszenek nektek, kössetek kompromisszumot, hiszen a gyűrű a kettőtök közötti egységet fejezi ki.

Nem akadályoz benneteket a hétköznapi tevékenységek során?

Az nem túl szerencsés, ha több időt tölt a gyűrű a fiókban, mint az ujjatokon.

Strapabíró az alapanyaga?

Fontos szempont, hiszen jó esetben egy életen át viselitek majd.

Belefér a keretbe?

Nem elhanyagolható szempont az ár. A lényeg úgyis az egymás iránti szeretet, szerelem és a közös jövő, amelyre felesküdtök.

Ha gyűrűvásárlás előtt állsz, ne ess kétségbe: ha megvan az igazi, érezni fogjátok mind a ketten. Ha pedig már eljegyeztek, vagy túl is vagy az esküvőn, inspirációként mutasd meg nekünk is a Facebook csoportban, hogy milyen gyűrűt viselsz kapcsolatotok jelképeként.

Számítunk a véleményedre! Kérlek oszd meg Facebook oldaladon is! Várd meg komment írás után a felugró ablakot a hűségpontokért!

Jelenleg nem mindenki tudja használni a blog kommentelés funkciót. Ennek oka, hogy a Facebook nemrég változtatott az algoritmusain.Tehát nem mi kapcsoltuk le, nem nálunk romlott el valami, hanem ez Tőlünk független hiba és jelenleg is azon dolgozunk, hogy megoldjuk.

Bizonyos esetekben működik a funkció. Ahhoz, hogy Te is tudd használni:

  1. Lépj be a Facebookba
  2. Engedélyezd a böngésződ beállításában az adatvédelem és biztonság részben a harmadik féltől származó sütiket (cookie), illetve a webhelyen történő nyomkövetést. Részleteket itt találod »

Rövidesen megoldjuk a problémát és a továbbiakban nem kell a saját számítógéped és mobiltelefonod beállításaival vesződnöd.

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél értesülni a legújabb akciókról, a legújabb kollekciókról? Iratkozz fel hírlevelünkre és fáradozásodat most egy 1.000 Ft-os kuponnal viszonozzuk!

  • Feliratkozom

Cimkefelhő

Legérdekesebb blogok

Vásárlónk írta

Annyira szép felvéve! Imádom! 1 nap alatt ideért a rendelésem. Szuper gyors volt a csapat!

Szabina Pandora ékszert vásárolt:

× Itt vár az 1,000 Ft-os kuponod! :)