Legyél Te is Charmista és 15% kedvezménnyel vásárolhatsz THOMAS SABO Charm Club ékszerei közül!

Divat és ékszer blog

2021. nov. 8. Órák világa

Megbízható búvárórák - nem csak búvároknak

Seiko búvárórák

Klasszikus búvárórákat ma már nem igazán használják a professzionális búvárok, az órarajongók között mégis divatosabbak, mint valaha.

A víz alatti időmérőkre eredetileg azért volt szükség, mert a merülők számára élet-halál kérdése volt tudni, hogy pontosan mennyi ideje vannak a mélyben – ugyanis csak ilyen módon számíthatták ki, az oxigénkészletük még meddig tart ki. Napjainkban a komoly búvárok számára ezt a feladatot már speciális búvárórák, búvárcomputerek végzik el, a búváróra azonban valódi presztízstárggyá vált, mint a sportórák egyik jellegzetes, robusztus és elegáns válfaja. Olyan karórákról van szó, amelyeket elsősorban utcai használatra terveznek, de szükség esetén akár a tenger mélyén is megállják a helyüket.

Mikor nevezhetünk egy órát búvárórának?

Seiko búváróra

Akkor minősül egy karóra búvárórának, ha bizonyos követelményeknek megfelel. Ezeket az elvárásokat az ISO 6425-ös szabvány összegzi, ez foglalja össze, hogy miként kell funkcionálnia az órának a víz alatti sportolás, munkavégzés esetén. 

Meghatározza, hogy mekkora víznyomást és hőingadozást kell kibírnia a karórának, hogy ellenálljanak a sós víz és az ütések hatásainak és hogy a sötétben, a víz alatt is egyszerűen leolvashatóak legyenek a búvárkodás során mérendő, kritikus időtartamok.

Ha ezeknek a feltételeknek mind megfelel egy karóra, akkor nevezhetjük búvárórának, ekkor kaphatja meg a Diver’s 100 m, Diver’s 200 m, Diver’s 300 m jelölést is. Ha ezzel a jelzéssel találkozol, akkor biztos lehetsz benne, hogy az adott karóra megugorja majd a merülésekkel, az ütődésekkel, a jeges vízzel és sötéttel járó kihívásokat, a tenger mélyén is pontosan ketyeg majd az óraszerkezet.

De akkor mit jelent valójában, hogy egy karóra 200 méterig vízálló?

Egy gyakori félreértés, hogy egy órával olyan mélységű vízbe merülhetünk be, ahány méteres vízállósággal az a specifikációk szerint rendelkezik.

Valójában a minden óránál megtalálható vízállósági mutató csupán azt jelenti, az adott óra a nyomásállósági teszten hány méteres vízoszlop nyomásának megfelelő statikus nyomást állt ki. A búváróráknak ezzel szemben magasabb sztenderjei vannak az erős tömítettség, a nyomásállóság és a vízállóság terén is.

Tehát a vízállósági mutató elmond valamit az óraszerkezet strapabírásáról, de nem jelenti azt, hogy a karóra ilyen mélységű vizet bír ki tetszőleges ideig. Ezt azért is érdemes tudni, mert ugyan a legtöbbünk életében a 10 vagy 20 méteres vízben való merülés valószínűtlenül ritka esemény, de az ilyen paraméterekkel rendelkező órák között lényeges különbség lehet a mindennapi használat területén is.

Nézzük, hogy a jellemző vízállósági mutatók mire utalnak!

30M – védelmet nyújt a fröccsenő vízzel és az esővel szemben

50M – zuhanyzáshoz, fürdéshez, mosogatáshoz is fent hagyható

100M – alkalmas hosszabb úszásra, strandolásra, felszíni búvárkodásra

200M – az előbbiek mellett gyors vízi sportokhoz, mint a vízisí, jet-ski is használható

Diver’s 100M – légzőkészülékes búvárkodáshoz is használható max. 10 m mélységig

Diver’s 200M – légzőkészülékes búvárkodáshoz is használható max. 20 m mélységig

Diver’s 300M – légzőkészülékes búvárkodáshoz is használható max. 30 m mélységig.

A Seiko búvárórák története

Seiko búváróra kollekciók

Ha a búvárórák történetét szeretnénk elmondani, a feladat lehetetlen lenne a Seiko említése nélkül. A japán gyártónak még a hatvanas években egy búvár levelet írt, miszerint szeretne egy olyan órát, amely a mélytengeri merüléseknél jelentkező nyomást is kibírja.

A cég válaszolt is a kihívásra – így született meg az 1965-ös Seiko Diver vagy más néven 62MAS, a világ első búvárórája. Itt jelentek meg először az olyan, azóta minden búvárórát jellemző kidolgozásbeli elemek, mint a feltűnő, forgó lünetta vagy a szokottnál nagyobb méretű, foszforeszkáló anyaggal bevont mutatók.

De vajon mit tudnak a valóságban a Seiko búvárórái?

Az előbb már összefoglaltuk, hogy mit takar pontosan a gyártó vízállósági specifikációja. De azért csak belefészkel az agyunkba a kérdés, hogy mégis mennyit bírnak ezek a búvárórák valódi körülmények között, a labor steril falain kívül?

SEIKO búváróra teszt - Csendes Óceán

A Seiko nem bízta a véletlenre ezt sem. Készítettek egy tesztet, amelyet gondosan dokumentáltak videón! A Seiko Prospex Marinemaster mechanikus és kvarc verzióját 2014-ben megmerítették a Csendes-Óceánban. Egy mélytengeri robot kosarába helyezték a profi búvárórákat és figyelemmel követték, hogy mikor mondják fel a szolgálatot. Ezt a saját Seiko karóránkkal azért kevesen mernénk kipróbálni és a több ezer méteres mélység is kevés helyen adott...

Hogy mi lett az eredmény? A jeges, sós vízben 1000 és 2000 méternél is szabályosan működtek az órák. A kvarc változat 3284 méternél, míg a mechanikus automata búváróra 4200 méter mélységben adta meg magát, ezen a ponton megálltak. Tehát az éles teszttel kiderült, hogy a Seiko búvárórák a specifikációkban feltünetett nyomásérték 3-4-szeresét is elviselték a Csendes-Óceán mélyén. Ez már teljesítmény!

Találd meg a neked való Seiko búvárórát!

Seiko Prospex 62MAS szilikon szíjas férfi óraSeiko Prospex 62MAS Remake férfi óra

Az egykor történelmet író óra közvetlen utódjai ma is forgalomban vannak: a legutóbbi szériát a gyártó az 55 éves évfordulóra, 2020-ban dobta piacra. A friss modellek a búvárórák minden tipikus jellemzőjét lefedik: találunk köztük szilikon és nemesacél szíjjal rendelkező darabokat, és különlegességként egy olyat is, amelynek a szíja tradicionális japán technikával szőtt szövetből készül.

Seiko Prospex Újragondolt első japán búvár férfi karóra szíjSeiko Prospex Újragondolt első japán búvár férfi karóra

Seiko Turtle - robosztus óratokok

Seiko Prospex TURTLE CAPTAIN WILLARD férfi óraSeiko Prospex Turtle Save the Ocean búvár férfi karóra

A legendás cég búvár szekciójának másik örök klasszikusa a Turtle, azaz Teknőc. Ez a széria nevét az ide tartozó órák masszív, páncélra emlékeztető tokjáról kapta. A Turtle elődjét, a 6105-öt 1968 óta gyártják, és az Apokalipszis most c. legendás háborús drámában is szerepelt, azóta pedig ottani viselője után Captain Willard néven ismert. Egy ideje újra gyártják: egy igazi vintage klasszikus.

Seiko Prospex King turtle búvár férfi karóraSeiko Prospex Land Turtle búvár férfi karóra

Szintén a Teknőc kollekció jellegzetes darabjai a külsejében is az óceánok kékségét idéző Turtle Save the Ocean búváróra, a tekintélyt parancsoló király, a King Turtle vagy a szívós szárazföldi teknős, a robusztus Land Turtle.

Seiko Samurai és Sumo - különleges óramutatók és formák

De ha Seiko búvárórákról van szó, meg kell említenünk a Samurai szériát is, amelynek neve az ide tartozó órák a szamurájok kardjaira emlékeztető, éles mutatóira utal.

Seiko Prospex Samurai fekete férfi búvár óraSeiko SEIKO Prospex Sumo férfi búvár óraSeiko Prospex Sumo Padi Edition férfi búvár óra

Szintén a japán kultúra egyik jellegzetes eleméről kapta a nevét a cég másik népszerű búváróra-kollekciója, a Sumo. Itt találhatsz klasszikusabb és extravagánsabb darabokat egyaránt, de a masszív, ellenálló kidolgozás és a széles, kerek formák közösek.

Egy szó mint száz: ha nagyobb mennyiségű vízzel legfeljebb strandoláskor találkozol, egy klasszikus búváróra akkor is impozáns viselet. Ha pedig egy komoly funkciókkal bíró, de megfizethető darabot keresel, a legjobban akkor jársz, ha a műfaj kitalálóinál, a Seikonál keresgélsz. 

Számítunk a véleményedre! Kérlek oszd meg Facebook oldaladon is! Várd meg komment írás után a felugró ablakot a hűségpontokért!

Jelenleg nem mindenki tudja használni a blog kommentelés funkciót. Ennek oka, hogy a Facebook nemrég változtatott az algoritmusain.Tehát nem mi kapcsoltuk le, nem nálunk romlott el valami, hanem ez Tőlünk független hiba és jelenleg is azon dolgozunk, hogy megoldjuk.

Bizonyos esetekben működik a funkció. Ahhoz, hogy Te is tudd használni:

  1. Lépj be a Facebookba
  2. Engedélyezd a böngésződ beállításában az adatvédelem és biztonság részben a harmadik féltől származó sütiket (cookie), illetve a webhelyen történő nyomkövetést. Részleteket itt találod »

Rövidesen megoldjuk a problémát és a továbbiakban nem kell a saját számítógéped és mobiltelefonod beállításaival vesződnöd.

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél értesülni a legújabb akciókról, a legújabb kollekciókról? Iratkozz fel hírlevelünkre és fáradozásodat most egy 1.000 Ft-os kuponnal viszonozzuk!

  • Feliratkozom

Cimkefelhő

Vásárlónk írta

Gyors szállítás, gondos csomagolás, szép pandis ékszer! Imadtam a smiles matricát a csomagoláson, tényleg feldobtatok a napom!

Sz. Krisztina - Pandora rajongó

× Itt vár az 1,000 Ft-os kuponod! :)